Voorgaande jaren

Hieronder vindt u een overzicht van alle affiches van de afgelopen edities met daarbij een korte omschrijving wat er die dag te doen was.

Tot de editie van 2016 kunt u op het affiche klikken voor meer foto's, van de edities daarna staan de foto's op Facebook

 Editie 2023

In 2013 was het de laatste keer dat er een dorsmachine te zien was in Midwolda en dit jaar was het wer zover!. Op 9 september stond de dorsmachine van de familie Pastoor uit Middelstum met de oude Bronstrekker schoven te dorsen. 

Verder was in de schuur een expositie te zien van voormalig garage Blaauw uit Midwolda, ooit dealer van het merk Ford en leverde auto's en tractoren. Ook was er een expositie van op schaal gemaakte landbouwwagens.

Verder weer paarden om de boerderij, de fietsclub uit Norg met oude fietsen, de fotograaf maakte foto

's en een filmvoorstelling in de schuur met foto's en films uit 25 jaar monumentendag in Midwolda. Het was een hele hete, maar geslaagde dag!

 


2022

Na 2 jaar afwezigheid vanwege de coronapandemie was de boerderij eindelijk weer open en het was wederom een groot succes. Op 10 september hebben we bijna 1200 getelde bezoekers gehad bij de boerderij! De vele bezoekers konden zich vermaken met living history, rijke boeren met hun paarden en arbeiders en meiden aan het werk in en om de boerderij. De 'hannekemaaiers' kwamen langs op zoek naar werk en aan het eind van de dag werd het loon uitbetaald aan de arbeiders wat ook voor veel hilariteit zorgde. Verder gingen mensen met tassen vol lekkernijen, gekocht op de streekmarkt, terug naar huis.


2019

Genieten was het dit jaar. Heerlijk weer en in de grote schuur een streekmarkt met allerlei lekkers te koop. Ook waren er diverse attracties voor jong en oud. Er kwam een bonte stoet van bezoekers langs die al muziekmakend de boerderij bereikte en de schuur binnenging waarna een plaatselijke smartlap ten gehore werd gebracht! 

In boerderij uiteraard weer de naaidames, koperpoetsers, wasvrouwen en verkoop van groente en fruit. De herenboeren en al het andere chique volk maakten de dag compleet!

 


2018

Wederom een groot aantal vrijwilligers brachten de boerderij weer 100 jaar terug in de tijd. De jongste vrijwilliger van slechts een half jaar oud in de kinderwagen en de oudste vrijwilliger van 85 jaar aan het sokken breien! 

In het land werd koolzaad gedorst met rolblok en paard, er stond een kleine dorsmachine en er werd gevlegeld. Er kwam zelf een groep 'Hannekemaaiers' langs die helemaal vanuit Duitsland hier kwamen om gras te maaien. Gras maaien gebeurde er niet, maar toch gingen ze tevreden weer naar hun vaderland terug....!

 

 


2017

Slecht weer dit jaar. Hierdoor kwam de dag wat laat op gang. Verder voor het eerst in de geschiedenis een groepsfoto die binnen gemaakt moest worden, dit ook door de hevige regenval.

Gelukkig veel te zien in de boerderij zelf. Speciaal dit jaar was de show van kleding uit de eigen collectie. Te zien waren rijke boeren, gegoede burgers met hun kinderen, landarbeiders, turfgravers en ambachtslieden met hun gezellen en de juf en meester met hun kinderen. 

De show werd besloten met een keur aan nachthemden, ondergoed en met kant en gebreide borstrokken. 

Uiteindelijk toch weer een geslaagde dag met veel tevreden bezoekers!

 


2016

Op 10 september bruiste het weer van activiteiten rond boerderij Hermans Dijkstra in het centrum van Midwolda. De gehele dag stonden de deuren open en was het monument te bezichtigen. Pronkkamers, rijk versierde gangen, de authentieke koegang, schuur en karnhuis en de imposante kelderruimtes.

Naast het vaste vermaak was er in de schuur een markt met streekproducten, ambachtelijk met hout gebakken brood, honing, kaas en nog veel meer. 

In de kelderruimte was een expositie van Keuls steengoed  te zien en in de voorkamer sierraden van de Groninger Dracht.

Ten slotte was in de Hervormde Kerk een voordracht te bewonderen van Johan Hora wat zich afspeelde in 1738 waarbij de monumentale kerk in Midwolda in gebruik werd genomen. Het was de kroon op werk dat bijna 50 jaar in beslag had genomen. Daags voor de inwijding bezocht borgbewoner Johan Hora de nieuwe kerk. Met eigen ogen wil hij zien of alles klaar was voor de plechtigheid.


2015

Dit jaar stond in het teken van een ouderwetse bazaar in de grote schuur. Dit met een echte schiettent, ballengooien, touwtje trekken, knikkers raden en een rad van avontuur met prachtige prijzen!

Verder werd er een aantal keren een boeren boeldag georganiseerd waarbij de volledige inboedel van een arme weduwvrouw onder de hamer ging. Dit met een verrassend einde...
Verder een expositie van Keulse potten, arbeiders op het land, touwdraaiers in de koegang, meiden in en om het huis en de herenboeren in de voorkamer.


2014

Op 13 september was het weer groot feest in Midwolda en stond de dag weer bol van de activiteiten rond boerderij Hermans Dijkstra. 

Een theaterprogramma in de grote schuur gebracht door Jur Roelofs over de landbouwstaking van 1929 en de dood van Eltjo Siemens in Finsterwolde.  De vriendenkring van het historisch kostuum vertelden over de Groninger Dracht en showden deze gedurende de gehele dag
Verder ritten met de Jan Plezier, kiepkerels die hun waren probeerden te slijten, touwdraaiers in de koegang en de bekende zanger Jan de Roos kwam langs op het festival.

tenslotte een live uitzending van het Radio Noord programma 'Noord op stee'.
Het was weer een fantastisch evenement met ruim 1500 bezoekers!!


2013

Op 14 september bruisde het wederom van de activiteiten rond boerderij Hermans Dijkstra in Midwolda.  De uit 1858 daterende Oldambtster boerderij was wederom geheel te bezichtigen en vele vrijwilligers, gestoken in kleding van rond 1900, brachten het boerenleven van vroeger in beeld.
In de schuur was een markt met streekproducten en op het weiland was een grote dorsmachine aan het werk die 's morgens in een grote optocht bij de boerderij arriveerde. Verder was in de boerderij is een bijzondere tentoonstelling van sierraden, gemaakt van vooroorlogs zilvergeld. Bezoekers konden hun sierraden of klein antiek door deskundigen laten taxeren. 
Al met al een geslaagde dag, ondanks dat het de hele dag regende! 


2012

Wederom een groot succes en prachtig weer in 2012. Bij een zomers zonnetje en zo'n 25 graden was er een groots koolzaadoogstfeest! Met behulp van een ouderwets dorsblok en twee stevige paarden werd het koolzaad van de doppen gescheiden met na afloop een stevige maaltijd en het uitbetalen van het loon. 
In de voorkamer was een expositie van merklappen, in de koegang was iemand aan het vlas repelen en verder alle vaste items van de bokkewagen tot aan het koperpoetsen! 


2011

Dit jaar weer tal van activiteiten in en om de boerderij.
In de middag optredens van de Grunneger Daansers uit Zandeweer. Verder een wedstrijd poffert bakken! Op het grasland naast de boerderij had de vereniging van het Groninger Paard ringsteken en rijden&springen georganiseerd met Groninger Paarden in de hoofdrol. 
Langs de oprijlaan stonden echte oude trekkers die ooit op het boerenerf te vinden waren.
Tegenover de boerderij voor het pand van de voormalige gieterij van de Fa. Van Bergen stond een oude brandspuit in combinatie met een oude brandweerauto die daar ooit gemaakt zijn.

En uiteraard ook dit jaar weer boer Dijkstra en boer Mellema in het voorhuis, knechten en meiden aan het werk en veel gezelligheid!!


2010

Ook dit jaar pakte de organisatie van de Monumentendag weer groots uit.
Op het weiland naast de boerderij werd een paardenkeuring georganiseeerd met echte Groninger Paarden onder leiding van niemand minder dan Jaap Nienhuis!! Dit spektakel werd bezocht door diverse echtparen in ouderwetse kledij.
In de grote schuur kregen de verenigingen uit het dorp weer de gelegenheid om zich te promoten met spelletjes of de verkoop van lekkere dingen. Ook waren er een groot aantal leden van de 'Vereniging de oude fiets' te gast die op hun ouderwetse rijwielen rond de boerderij en af en toe door het dorp fietsten.


2009

Dit jaar was er een grote rol voor de paarden weggelegd. In het weiland reden een aantal fantastische paarden rond met wagens, hooischudders en maaimachines. Ook reden er rond de boerderij een aantal koetsen eveneens met paarden ervoor.
In een van de voorkamers werd verteld door de bekende dichter D.S. Hovinga uit de Groninger geschiedenis.

En verder zo'n 60 vrijwilligers om de dag tot een succes te maken!


2008

Vanwege het 150 jarig bestaan van de boerderij werd dit jaar groots uitgepakt. In de schuur was een modeshow met allerlei soorten kleding van rond 1900, op het land stond een oude dorsmachine te schudden, oude koetsen reden rond de boerderij, Minister Verburg kwam langs voor een toespraak en ook kwam er nog een nicht van boer Dijkstra op visite, helemaal vanuit Berlijn...


2007

Dit jaar was het het jaar van de bokkewagen, het smidsvuur, Groninger producten en wederom het harde werken op het land zoals ploegen en maaien.


2006

Het jaar met de Historische Fietsclub Noord, de verenigingen uit het dorp met hun handel in de schuur, de bakker, de schilder, de timmerman en visboer rond de boerderij.


2005

Dit jaar koolzaad dorsen in de schuur met paarden en veel boerenmedewerkers.

Verder aan het eind van de dag een lange optocht van alle medewerkers die te voet, met paard en wagen of op de fiets naar de Hervormde Kerk gaan voor een orgelconcert aldaar.