OPEN DAGEN  BOERDERIJ HERMANS DIJKSTRA IN MIDWOLDA

           

Altijd al eens zo’n grote Oldambtster boerderij in de Graanrepubliek willen bekijken? Dat kan!

 

Elke jaar houden we in de zomervakantie enkele open dagen. Voor 2023 zijn deze al geweest maar wie weet doen we het in 2024 weer. Houd hiervoor de site en Facebookpagina in de gaten.

 

Het Oldambt staat bekend om zijn grote boerderijen. Een van de mooiste, de witte, in Zwitserse chaletstijl gebouwde, boerderij HERMANS DIJKSTRA met z’n Engelse landschapstuin, staat dan open voor bezichtiging.

Een aantal vrijwilligers, een boer, arbeiders en meiden in historische kledij doen hun dagelijks werk en kunnen bezoekers daarover iets vertellen.  

Toen de boerderij in 1858 werd gebouwd bevond de Groninger landbouw zich op de top van de welvaart, die wel de champagnejaren worden genoemd, en dat is aan de boerderij af te lezen.

Gelijktijdig met de bouw van de boerderij werd een Engelse landschapstuin aangelegd met een vijver en slingerende wandelpaden. 

Het voorhuis heeft een deftige entree met stoep en verder fraai ingerichte kamers met prachtige stucwerkplafonds en allerlei decoratie in Jugendstil uit 1905.

In de grote kelderruimtes is een collectie keukenaardewerk te zien en een verzameling Keulse potten en kruiken.

Verder naar achteren de eetkamer, de keuken, meidenkamer en het karnhuis.

Helemaal aan het einde het bedrijfsgedeelte met landbouwgerei, de koegang, de paardenstallen en de enorme schuur voor de opslag van de oogst.

Met een bezoek aan de museaal ingerichte vertrekken gaat u terug in de tijd.