De boerderij

De boerderij van Hermans Dijkstra dateert uit de periode 1858-1877 en geeft een beeld van de meest welvarende tijd uit de Oldambtster landbouw. Aan het bijzonder fraaie woonhuis is te zien dat we te maken hebben met een zeer vermogende familie die bovendien oog had voor een fraaie architectuur. Elementen uit de 19e eeuw werden rond 1905 vermengd met de toen opkomende Art Nouveau. De boerderij van Hermans Dijkstra bestaat uit een voorhuis met aangebouwde schuur, en staat bekend Oldambtster type.

De boerderij bestaat uit 2 voorkamers met daartussen de lange brede voorhal, daarachter een slaapkamer met bedstee en daar weer achter de serrekamer, de kamer waar men meestal de tijd doorbracht. Onder het hele voorhuis is een grote kelder met 4 kelderkamers. Hier werd vroeger al het eten voor de winter opgeslagen. Weer terug op de begaande grond vind men nog een kinderkamer, een meidenkamer, een eenvoudige keuken en een karnhuis.

Via het karnhuis komt men in de koegang. Hier stond vroeger het vee en de trekpaarden voor het werk op het land. De oude stallen zijn allemaal nog aanwezig. Via een deurtje komt men uiteindelijk op de deel. Dit is de grote schuur die in de herfstmaanden tot de nok toe volgestapeld werd met schoven wachtend tot de dorsmachine kwam. De deel heeft een lengte van 54 meter van brandmuur tot achtergevel. Het dak word gedragen door zware zuilen van 7 meter hoog, de zuilen staan 10 meter uit elkaar.

Achter de boerderij staat nog een koetshuis. Hier stonden vroeger de rijtuigen klaar voor vertrek.

 

De slingertuin

Voor de boerderij ligt de prachtige slingertuin die ook weer geheel in originele staat van 1858  is terug gebracht. Een slingertuin, met centraal de monumentale woning, is vanaf de straat vrijwel altijd in één beeld te vangen.  Het skelet van de tuin wordt gevormd door een paden- systeem, dat een rondwandeling met telkens andere, verrassende effecten moet garanderen. Soms bevindt er zich een asymmetrische vijver in de tuin en voert het pad over een bruggetje. Soms ook treft men een heuveltje aan waarover de route loopt.

Langs de onverharde wandelpaden zijn bomen, cirkelvormige bloemperken en heesterpartijen gesitueerd.

Waarschijnlijk dateert de tuin van Hermans Dijkstra van omstreeks 1858, toen een nieuw modern en rijk woonhuis werd gebouwd en de tuin niet achter kon blijven.

De ontwerper is helaas onbekend, omdat er van de aanleg geen plan is bewaard gebleven.

De tuin van Hermans Dijkstra wordt onderhouden door een groep vrijwilligers, die eens in de week bijeenkomt. Zo alleen kan een arbeidsintensieve tuin als een slingertuin in de toekomst blijven bestaan.

 

Nadat op de boerderij vele generaties Dijkstra gewoond hebben bleef als laatste Pieter Reint Hermans Dijkstra over. Hij was op de boerderij geboren en getogen en altijd ongetrouwd gebleven. Toen hij in 1994 overleed werd er een naar hem genoemde stichting opgericht die de boerderij en een groot deel van de inboedel overnam. Tussen de jaren 1998 en 2002 is de gehele boerderij gerestaureerd door Stichting Woonhuis Monument en is er achter de boerderij een Erfgoed Logies gebouwd waar gasten kunnen overnachten. In de schuur van de boerderij is een restaurant gevestigd.

De gehele boerderij is verder ingericht in de stijl zo rond 1900. De kamers zijn gemeubileerd en de schuur staat vol met oude landbouwwerktuigen.